In een recente wending heeft de Milieudienst RUD Zeeland definitief besloten om Terneuzen te verruilen voor Middelburg. Dit nieuws heeft een diepe impact op Zeeuws-Vlaanderen, waar opnieuw banen verdwijnen, waardoor het belang van werkgelegenheid benadrukt wordt.
Vorig jaar heeft de Zeeuws-Vlaamse politiek zich unaniem verzet tegen het vertrek van de milieudienst, maar dit verzet heeft niet kunnen voorkomen dat RUD Zeeland, momenteel gevestigd in het stadskantoor van Terneuzen, eind dit jaar verhuist naar Middelburg. De ruim honderd medewerkers zullen de oversteek maken naar Middelburg.
De beslissing heeft een zware impact op de regio en de lokale politiek. De verhuizing van RUD Zeeland wordt beschouwd als een verlies van een belangrijke werkgever in Zeeuws-Vlaanderen. Sebastiaan Keijmel van Sluis Lokaal benadrukt het gebrek aan dergelijke banen in de regio: 'Sinds de Westerscheldetunnel zijn bijna alle overheidsinstanties al naar de overkant vertrokken.'
De verhuizing roept vragen op over de belofte 'Elke regio telt'. Sebastiaan Keijmel merkt op: 'We pleiten bij Den Haag voor aandacht, maar ondertussen doen we hetzelfde door een overheidsdienst te laten vertrekken.'
Ronaut den Hollander, PvdA-raadslid in Terneuzen, jegens de verhuizing als teleurstellend en wijst op de hogere kosten voor de gemeenten. Hij bekritiseert de invloed van de provincie op de milieudienst en verwoordt de zorgen van de regio.
François Babijn benadrukt het belang van behoud van werkgelegenheid voor Zeeuws-Vlaanderen, vooral nu de tunnel geen belemmering vormt. Echter, de verhuizing van RUD Zeeland naar Middelburg gaat tegen deze wens in en Babijn wijst op de voortdurende verschuiving van overheidsdiensten van de regio.
De verhuizing van de Milieudienst RUD Zeeland naar Middelburg heeft diepgaande gevolgen voor Zeeuws-Vlaanderen, waar de zorgen over werkgelegenheid toenemen en de invloed van externe factoren op de regio in vraag worden gesteld.