In 2023 is gebleken dat één op de acht ambulances die met spoed ergens in Sluis moesten zijn er langer dan een kwartier over deed, ondanks de landelijke norm van vijftien minuten. De gemiddelde wachttijd voor spoedritten in Sluis bedroeg 11 minuten en 24 seconden, wat de zorgen over de tijdige ambulance-aankomsten in de regio voedt.
De landelijke norm stelt dat 95 procent van alle ambulances bij A1-ritten binnen vijftien minuten moet arriveren, maar in Sluis voldoet één op twintig ambulances niet aan deze eis. Bij A1-meldingen, waar iemands leven in gevaar is, is snel handelen essentieel voor het redden van levens.
Uit de analyse blijkt dat Sluis ten opzichte van vergelijkbare gemeenten redelijk gemiddeld scoort op zowel de gemiddelde wachttijd als de punctualiteit van ambulances. Binnen de gemeente zijn er echter grote verschillen, zoals in postcodegebied 4501 waar de gemiddelde wachttijd slechts 7 minuten en 37 seconden bedraagt, tegenover 15 minuten en 31 seconden in postcodegebied 4529.
De politie in Sluis lijkt beter te presteren dan de ambulancedienst, met een verbetering in de responspercentages bij spoedgevallen. In meer dan 300 gemeenten wordt de norm van de politie binnen een kwartier ter plaatse zijn niet gehaald, deels door personeelstekorten en een toename van spoedmeldingen.
Zorgminister Agema uitte begrip voor de zorgen van inwoners en benadrukte de noodzaak van structurele oplossingen, zoals extra ambulanceposten. Branchevereniging AZN benadrukt echter dat de snelheid van de ambulance niet het enige criterium is voor adequate spoedzorg, waarbij voorzitter Han Noten aangeeft dat snelle aankomst niet altijd cruciaal is.